Ciasto mrowisko

    Ciasto mrowisko

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 6 osób

    Dzieci zachwycą się tym niezwykłym ciastem, które ma kształt mrowiska. Do tego jest bardzo smaczne i proste!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 200 g masła, stopionego
    • 100 g cukru
    • 125 ml kwaśnej śmietany
    • 500 g mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 200 g masła
    • 1 puszka (400 g) karmelu
    • mak do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    2. Stopione masło wymieszać z cukrem. Dodać śmietanę i wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać do masy i wymieszać na jednolite, gładkie ciasto.
    3. Ciasto przepuścić przez maszynkę do mięsa. Kawałki ułożyć na blaszce.
    4. Piec przez 15 minut. Odstawić do przestudzenia.
    5. W międzyczasie masło utrzeć na krem. Dodać karmel i wymieszać.
    6. Do masy karmelowej dodać wystudzone kawałki ciasta. Wymieszać dokładnie.
    7. Na paterze uformować mrowisko i posypać makiem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz jak to zrobić!

    Ciasto mrowisko
    Ciasto mrowisko

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis