Azjatyckie pierogi z wołowiną, imbirem i miętą

    Azjatyckie pierogi z wołowiną, imbirem i miętą

    2polubienia
    2godz.15min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Pyszne i lekkie pierogi z kuchni azjatyckiej - manty z wyjątkowym nadzieniem. Tradycyjnie gotuje się je na parze, ale można również ugotować je w wodzie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Ciasto
    • 500 g mąki pszennej
    • 1 jajko
    • 150 ml wody
    • Nadzienie
    • 100 g cebuli
    • 4 cm korzenia imbiru
    • 50 g świeżej mięty
    • 300 g mielonej wołowiny
    • Sos
    • 100 g jogurtu naturalnego
    • 1/2 ząbka czosnku
    • 1 pęczek pietruszki
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Mąkę wymieszać z jajkiem i wodą. Wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę.
    2. Cebulę posiekać, imbir zetrzeć na tarce, a miętę posiekać. Wymieszać z mięsem.
    3. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Wykroić kółka o średnicy 10-15 cm. Na środek nakładać farsz i zawijać tak, aby powstały sakiewki widoczne na zdjęciu.
    4. Pierogi układać w naczyniu do gotowania na parze. Gotować przez 25-30 minut (czas gotowania zależy od rodzaju parownika!). Nie zwracaj uwagi na to, co jest nad pierogami na zdjęciu - w tym samym czasie przyrządzam deser :).
    5. Kiedy pierogi się gotują, przygotować sos. Rozgnieść czosnek i wymieszać z jogurtem. Dodać posiekaną pietruszkę, sól i pieprz do smaku, wymieszać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis