Pielmieni z wołowiną

    Pielmieni z wołowiną

    2polubienia
    1godz.50min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Tradycyjne pierożki z mięsem pochodzące z kuchni rosyjskiej. Zamiast wołowiny można użyć mielonego mięsa z indyka.

    Składniki
    ilość sztuk: 100 pierożków

    • Ciasto
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka oleju
    • 3/4 szklanki wody
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • Nadzienie
    • 1 kg mielonej wołowiny (lub pół na pół mielonej wołowiny i wieprzowiny)
    • 2 cebule, posiekane
    • 3 łyżki zimnej wody
    • 2 łyżki soli
    • pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Jajko roztrzepać z solą i olejem, dodać wodę i wymieszać. Dodać mąkę i wyrobić na elastyczne i gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
    2. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać na jednolitą masę.
    3. Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm, wykroić szklanką kółka o średnicy 6-7 cm. Resztę ciasta trzymać pod ściereczką, aby nie wysychało. Nakładać po łyżeczce nadzienia blisko jednej krawędzi. Złożyć na pół, formując rożek i przyszczypać brzegi.
    4. Pierożki układać na oprószonej mąką tacce.
    5. Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę. Gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową i podawać.
    6. Jeśli chcemy je zamrozić trzeba je wstawić do zamrażarki na tacce na 30 minut, aby się nie pozlepiały. Po tym czasie można je przechowywać w zamrażarce w woreczku lub szczelnie zamkniętym plastikowym pojemniku.

    Rada

    Jeśli nie lubisz surowej cebuli, można przed wymieszaniem z mięsem, podsmażyć ją na maśle.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis