Zupa z czerwonej soczewicy po libańsku

    Zupa z czerwonej soczewicy po libańsku

    6polubień
    50min.


    Zrobione przez 268 osób

    To wspaniała zupa, która trochę przypomina grochówkę. Podaję ją przyozdobioną kawałkami cytryny, a czasem dodaję grilowaną pierś z kurczaka lub gotowane i pokrojone w kostkę słodkie ziemniaki - dla dodania gęstości. Powodzenia!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1400 ml (6 szkl.) bulionu drobiowego
    • 450 g czerwonej soczewicy
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka rozgniecionego czosnku
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 1 łyżka mielonego kuminu
    • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
    • 25 g posiekanej kolendry
    • 180 ml (3/4 szkl.) świeżego soku z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. W dużym rondlu na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia bulion drobiowy z soczewicą, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
    2. Tymczasem, rozgrzać oliwę z oliwek w patelni na średnim ogniu. Dodać czosnek i cebulę i smażyć, aż cebula zmięknie i stanie się przezroczysta (około 3 minuty).
    3. Wymieszać cebulę do soczewicy i przyprawić kuminem oraz pieprzem cayenne. Kontynuować gotowanie do czasu aż soczewica zmięknie (ok. 10 minut).
    4. Ostrożnie zmiksować zupę na gładko mikserem lub ręcznym blenderem. Tuż przed podaniem wmieszać kolendrę i sok z cytryny.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis