Wegetariański barszcz z ziemniakami i soczewicą

    Wegetariański barszcz z ziemniakami i soczewicą

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Sycąca zupa z tradycyjnej ukraińskiej kuchni - barszcz z burakami, ziemniakami i soczewicą. Bardzo pożywna i niedroga!

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 2 buraki, obrane i starte
    • 3 łyżki octu
    • olej do smażenia
    • 1 cebula, posiekana
    • 3 marchewki, starte
    • 2 litry wody
    • 130 g żółtej lub czerwonej soczewicy
    • 1/4 główki kapusty, poszatkowanej
    • 3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
    • 2 łyżki przecieru pomidorowego
    • sól i pieprz do smaku
    • kwaśna śmietana i koperek do podania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Na patelni wymieszać buraki z octem i dusić na małym ogniu przez 15 minut, aż zmiękną. Odstawić.
    2. Na oddzielnej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć przez 2 minuty. Dodać marchewkę i smażyć przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstawić.
    3. W dużym garnku zagotować wodę. Dodać soczewicę i kapustę. Gotować przez 10 minut, a następnie dodać ziemniaki. Gotować przez kolejne 10 minut, dodać buraki, cebulę z marchewką. Doprawić solą i pieprzem.
    4. Do zupy dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze przez około 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
    5. Zupę podawać ze śmietaną, posypaną koperkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis