Ciasto "praska fantazja"

    Ciasto "praska fantazja"

    Zapisz do ulubionych
    2godz.15min.


    Zrobione przez 6 osób

    Delikatne ciasto czekoladowe z orzechami, przekładane serkiem mascarpone. Dodaje się do niego mleko skondensowane i śmietanę, więc jest bardzo wilgotne.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 jajka
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka kwaśnej śmietany
    • 1/2 puszki mleka skondensowanego
    • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
    • 3-4 łyżki kakao
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 opakowanie (250 g) serka mascarpone
    • 1/2 szklanki orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Jajka zmiksować z cukrem. Dodać śmietanę i wymieszać.
    2. Dodać połowę mleka skondensowanego, wymieszać.
    3. W oddzielnej misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem.
    4. Stopniowo dodawać suche składniki do mokrych mieszając ruchem z dołu do góry. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wstawić do lodówki na godzinę.
    5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    6. Ciasto przełożyć do formy i piec przez godzinę. Odstawić do przestygnięcia, a następnie przekroić na pół. Przełożyć serkiem mascarpone i posypać orzechami.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis