Dżem z płatków róży

    Dżem z płatków róży

    1polubienie
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Delikatny aromat róż z tego dżemu przeniesie cię do ogrodu różanego. Lekki i wytrawny smak, a płatki róż będą wyglądać wyjątkowo w szklanym słoiku. Taki dżem można podawać do herbaty, z bułeczkami lub wymieszać z serkiem wiejskim.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 słoik 300 ml

    • 100 g płatków róży
    • 600 g cukru
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 200 ml wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Z dużej róży odciąć płatki w taki sposób, żeby ich biała część pozostała przy łodydze. Jeśli płatki były oderwane wcześniej, odciąć końcówki nożem.
    2. Na każde 100 g płatków należy użyć 100 g cukru i za pomocą drewnianej łyżki wymieszać dokładnie do uzyskania kremowej konsystencji.
    3. W oddzielnym garnku przygotować syrop. 500 g cukru wymieszać z wodą i sokiem z cytryny. Gotować na małym ogniu przez 5-7 minut. Następnie dodać płatki utarte z cukrem i gotować przez 10-12 minut.
    4. Dżem przełożyć do wyparzonego słoika, zakręcić i odstawić w zimne miejsce.

    Rada

    Można eksperymentować ze smakiem - dodać odrobinę cynamonu lub sok z pomarańczy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis