Bakłażan zapiekany z serem w sosie pomidorowym

    Bakłażan zapiekany z serem w sosie pomidorowym

    2polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bakłażan jest dużo zdrowszy pieczony niż smażony, ponieważ podczas smażenia wchłania sporo tłuszczu. Do tego dania idealnie pasuje świeża bazylia. Pycha!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 średnie bakłażany
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 cebula
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 szklanki sosu pomidorowego
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • 1 łyżeczka suszonej bazylii
    • 2 szklanki startej mozzarelli
    • 1/2 szklanki startego parmezanu
    • sól i pieprz do smaku
    • świeża bazylia lub pietruszka do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C.
    2. Bakłażana pokroić w plastry grubości 1 cm. Ułożyć na blaszce i piec przez 15 minut, aż będą rumiane.
    3. Czosnek i cebulę posiekać i usmażyć na oliwie. Dodać sos pomidorowy, oregano i bazylię, gotować przez 10 minut.
    4. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę bakłażana, oprószyć solą i pieprzem, przykryć sosem i posypać serem. w ten sposób układać warstwy do wykorzystania wszystkich składników.
    5. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni C. Piec przez 30-40 minut.
    6. Przed podaniem posypać świeżymi ziołami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis