Ciasteczka "kacze łapki"

    Ciasteczka "kacze łapki"

    1polubienie
    1godz.5min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ten przepis to doskonałość - ciasteczka z białym serem - a ich jedyny problem to to, że znikają w mgnieniu oka! Warto podwoić proporcje.

    Składniki
    ilość sztuk: 20 ciasteczek

    • 100 g masła lub margaryny
    • 250 g twarogu
    • 1 szklanka mąki
    • 1/4 łyżeczki soli
    • gruby cukier do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać ser i zmiksować. Dodać sól i mąkę i przesiekać łyżką.
    2. Z ciasta uformować kulę i wstawić do lodówki na 30 minut (opcjonalnie).
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    4. Stolnicę i wałek oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm. Podsypać mąką jeśli będzie się kleić.
    5. Za pomocą szklanki wycinać kółka (o średnicy 6-7 cm). Każde kółko przekroić na pół.
    6. Na talerzu rozsypać cukier i obtaczać kółka z obu stron.
    7. Złożyć na pół.
    8. Jeden koniec przyszczypać a w drugim zrobić po dwa nacięcia - jak na zdjęciu.
    9. Ciasteczka układać na blaszce posypanej mąką. Piec przez 15 minut.

    Rada

    Zamiast rozwałkowywać ciasto, można je spłaszczać dłońmi.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis