Sałatka Cezara z kurczakiem i tofu

    Sałatka Cezara z kurczakiem i tofu

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Nikt się nie domyśli, że sos do tej sałatki jest zrobiony z tofu. Do przygotowania potrzebny będzie blender. Z tych proporcji wychodzi dość sporo sosu, więc z powodzeniem można go używać do innych sałatek, zastępując majonez.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Sos
    • 300 g miękkiego tofu
    • 6-8 ząbków czosnku
    • 2 łyżki kaparów
    • 1/2 szklanki soku z cytryny
    • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
    • sól i pieprz do smaku
    • 4 filety anchois (opcjonalnie)
    • Sałatka
    • 3 piersi z kurczaka
    • olej do smażenia
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 główka sałaty rzymskiej
    • grzanki do posypania
    • starty parmezan

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Wszystkie składniki sosu zmiksować w blenderze na gładko.
    2. Pierś z kurczaka pokroić w paski i usmażyć na gorącym oleju. Oprószyć solą i pieprzem, odstawić do przestygnięcia.
    3. Sałatę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Nie należy ich kroić, ponieważ stracą kruchość. Wymieszać z kurczakiem i grzankami, posypać parmezanem.
    4. Sałatkę można podawać w dużej salaterce lub oddzielnych miseczkach. Sos najlepiej podać oddzielnie, aby sałata pozostała krucha, a grzanki chrupiące.

    rada

    Sos będzie smaczniejszy jeśli przyrządzimy go wcześniej i odstawimy, aby smaki się "przegryzły".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis