Słodkie ciasteczka

    Słodkie ciasteczka

    4polubienia
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Te słodkie ciasteczka rozpływają się w ustach! Sekretem ich lekkości jest użycie do ciasta żółtek ugotowanych na twardo.

    Składniki
    ilość porcji: 14 

    • 2 żółtka ugotowane na twardo
    • 65 g cukru pudru
    • 200 g miękkiego masła
    • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka octu
    • 190 g mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.
    2. Żółtka utrzeć z cukrem, masłem, sodą, octem i mąką na gładkie ciasto.
    3. Z ciasta uformować wałek o grubości 5 cm. Pokroić w okrągłe 2 cm plasterki. Ułożyć na natłuszczonej blaszce i odcisnąć na każdym widelec, aby powstał wzorek.
    4. Piec przez 10-15 minut, aż będą złote.

    Rada

    Do ciasta można dodać szczyptę soli, aby smak był bardziej wyrazisty.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis