Galareta wołowa mamy

    Galareta wołowa mamy

    Zapisz do ulubionych
    18godz.20min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Coś dla wielbicieli mięsnych galaret - w tej wersji z wołowym ogonem i golonką. Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej, aby dobrze zastygła. Taki galat jest idealny na każdą imprezę.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1 ogon wołowy
    • 1-1,5 kg golonki wołowej
    • 3-4 liście laurowe
    • 5-10 ziaren pieprzu
    • sól do smaku
    • kilka ząbków czosnku (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 6godz.  ›  +12godz. tężenie  ›  Gotowe w: 18godz.20min. 

    1. Ogon i golonkę umyć i włożyć do garnka. Zalać wodą, aby przykrywała je 2-3 cm ponad poziom. Gotować na małym ogniu przez 6 godzin. W razie konieczności dodać wody. Na ostatnie 30 minut dodać liść laurowy, pieprz i sól.
    2. Wywar odcedzić do miski. Mięso oddzielić od kości i zetrzeć na tarce.
    3. Do głębokich miseczek włożyć pokrojony czosnek (opcjonalnie). Dodać mięso i zalać wywarem.
    4. Odstawić do przestygnięcia a następnie wstawić do lodówki, najlepiej na noc.

    sposób podawania

    Galareta smakuje najlepiej z chrzanem lub pokropiona octem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis