Zupa z czerwonej papryki

    Zupa z czerwonej papryki

    25polubień
    55min.


    Zrobione przez 330 osób

    To lekka i kremowa zupa-krem, która zaskoczy wszystkich tych, którzy nie zdawali sobie sprawy, że w głębi duszy uwielbiają paprykę. To prosta zupa z dojrzałej czerwonej papryki w kremowej postaci. Można podawać z odrobiną śmietany.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 2 łyżki masła
    • 4 czerwone papryki, drobno pokrojone
    • 1 cebula, posiekana
    • 4 ząbki czosnku, zgniecione
    • 700 ml bulionu drobiowego
    • 120 ml śmietany tortowej
    • 1/8 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. W dużym garnku, na średnim ogniu roztopić masło. Do garnka włożyć paprykę, cebulę i czosnek i podsmażać od 5 do 10 minut lub do miękkości.
    2. Dobrze mieszając wlać bulion z kurczaka, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Przelać zupę do blendera zmiksować na gładko.
    3. Przelać zupę przez sito i wlać płyn z powrotem do garnka, a następnie gotować na średnim ogniu. Mieszając dodać śmietanę i czarny pieprz i pozostawić przez około 5 do 10 minut na ogniu, by przeszła ciepłem.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    dodałam dwie ostre papryczki - 02 lis 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis