Ciasto "miodowe polano"

    Ciasto "miodowe polano"

    1polubienie
    9godz.10min.


    Zrobione przez 5 osób

    Wspaniała "rolada" na świąteczne okazje. Lekka, aromatyczna i wilgotna. Cudowne połączenie miodowego smaku i kremowej konsystencji!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 łyżki miodu
    • 2/3 szklanki cukru
    • 3 jajka
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • Krem
    • 500 ml kwaśnej śmietany
    • 2/3 szklanki cukru
    • 250 g serka na sernik, o smaku waniliowym

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +8godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 9godz.10min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C.
    2. Jajka ubić z cukrem i miodem. Dodać mąkę i sodę, wymieszać na elastyczne ciasto. Dodać więcej mąki jeśli będzie to konieczne. Podzielić na 3 części.
    3. Blaszkę lub pergamin posypać mąką. Każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt nie grubszy niż 0,5 cm. Pokroić na paski o szerokości 1-1,5 cm. Między paskami zrobić odstępy w przeciwnym razie posklejają się w trakcie pieczenia. Piec przez 5-7 minut. Ciepłe paski przyciąć do równej długości.
    4. Przygotować krem: utrzeć śmietanę z cukrem i serem. Krem powinien być gęsty, ale z łatwością dać się rozprowadzić.
    5. Stolnicę przykryć folią spożywczą. Rozprowadzić trochę kremu i ułożyć kilka pasków ciasta (zostawiając odstęp pomiędzy nimi). Przykryć kremem. Ponownie ułożyć paski ciasta i przykryć kremem. Tak układać warstwy do wykorzystania wszystkich pasków.
    6. Wierzch i boki posmarować kremem. Zawinąć w folię, formując kłodę. Wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin. Przełożyć na paterę i udekorować, aby ciasto przypominało polano.

    rada

    Jeśli paski ciasta będą zbyt grube, trudno będzie uformować polano. Można wówczas zrobić kształt trójkąta lub kwadrat. Można układać warstwy w kwadratowej foremce wyłożonej folią.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis