Makaron z krewetkami i boczkiem

    Makaron z krewetkami i boczkiem

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Proste i szybkie do przygotowania danie z makaronem i krewetkami w kremowym sosie, wzbogacone kawałkami boczku.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g makronu pełnoziarnistego
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka masła
    • 300 g krewetek
    • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
    • 1 szklanka śmietany
    • 2 plasterki boczku
    • 1 pęczek pietruszki
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Makaron ugotować w osolonej wodzie 2 minuty krócej niż podaje przepis na opakowaniu.
    2. Czosnek posiekać i usmażyć na maśle.
    3. Dodać krewetki i smażyć przez minutę. Dodać wino i zagotować, a następnie dodać śmietanę.
    4. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na dużym ogniu przez kilka minut, aż sos zacznie gęstnieć.
    5. Boczek posiekać i smażyć na osobnej patelni, aż cały tłuszcz się wytopi. Tłuszcz odlać a boczek posiekać lub pokruszyć i odłożyć.
    6. Makaron wymieszać z sosem i podawać posypany boczkiem i posiekaną pietruszką.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis