Piersi z kurczaka w sosie figowym

    Piersi z kurczaka w sosie figowym

    Zapisz do ulubionych
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Proste danie, które z powodzeniem można podać na wyjątkową okazję - pieczone piersi z kurczaka, podane w sosie z wina i suszonych fig.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500-600 g piersi z kurczaka ze skórą
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki miodu
    • 1 łyżka masła
    • 1/2 szklanki suszonych fig, pokrojonych w plasterki
    • 1 szklanka wytrawnego białego wina

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    2. Piersi z kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą i pieprzem, posmarować 1 łyżką miodu. Ułożyć na blaszce skórą do góry i piec przez 40 minut.
    3. W rondelku stopić masło, dodać figi, 1 łyżkę miodu i wino, doprowadzić do lekkiego wrzenia. Gotować przez 2-3 minuty, aż się zredukuje. Doprawić solą.
    4. Piersi podawać polane sosem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis