Zupa z czarnej fasoli

    Zupa z czarnej fasoli

    1polubienie
    2godz.10min.


    Zrobione przez 78 osób

    Mieszkam w miejscu, gdzie ludzie uwielbiają czarną fasolę, i chciałam stworzyć zupę z czarnej fasoli o innym smaku. Wyniki były cudownie smaczne. Podawać z babeczkami kukurydzianymi. Ta zupa świetnie nadaje się do zamrażania. Smacznego.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 400 g (2 szklanki) suchej czarnej fasoli
    • 1 kość wołowa
    • 1400 ml (6 szkl.) wody
    • 950 ml (4 szkl.) bulionu drobiowego
    • 1 łyżka soli
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 1/2 cebuli, posiekanej
    • 1 pomidor, pokrojony w kostkę
    • 55 g drobno pokrojonej szynki
    • 1 łyżka octu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. Gotować fasolę z wodą, szynką, bulionem i solą na wolnym ogniu przez 1 i 1/2 godziny.
    2. Wyrzucić kość. Zmiksować około 1/2 zupy, wlać z powrotem do garnka.
    3. Podsmażyć cebulę, pomidora i szynkę na oleju, aż cebula będzie miękka. Dodać ocet, a następnie dodać mieszaninę do zupy. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Podawać gorące.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis