Parówki w cieście

    Parówki w cieście

    4polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    To oryginalna i pyszna potrawa. Parówki w cieście ziemniaczanym, które się panieruje i smaży na patelni.

    kuchareczka42 Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 600 g surowych ziemniaków
    • 1/2 szklanki mąki pszennej
    • sól
    • pieprz
    • 6 cienkich parówek
    • 3 jajka
    • 3 łyżki bułki tartej
    • 2 łyżki oleju

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Surowe ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i zemleć . Połączyć z mąką. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
    2. Cienkie parówki obrać z folii, przekroić na połówki i obtoczyć ziemniaczaną masą.
    3. Rozkłócić jajka. Na talerzyk wysypać tartą bułkę. Parówki maczać w jaku i bułce tartej.
    4. Na patelni rozgrzać olej. Parówki w cieście ziemniaczanym smażyć do zrumienienia. Podawać na gorąco lub na zimno. Można serwować z sosem pieczarkowym lub pomidorowym.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis