Barwienie jajek cebulą

    Barwienie jajek cebulą

    Zapisz do ulubionych
    8godz.40min.


    Zrobione przez 19 osób

    Prosty i naturalny sposób na barwienie jajek na Wielkanoc. Odcień zależy od kilku czynników - koloru cebuli (brązowy lub czerwony), czasu gotowania, moczenia łupinek cebuli i ilości tych łupinek - im więcej tym lepiej!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • łupinki z 20-25 cebul
    • jajka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +8godz. mrożenie  ›  Gotowe w: 8godz.40min. 

    1. Łupinki cebuli najlepiej zbierać dużo wcześniej. Włożyć je do garnka, zalać litrem wody i gotować przez 5-10 minut. Odstawić na noc.
    2. Następnego dnia przełożyć łupinki do dużego garnka, dodać jajka i zalać ciepłą wodą. Doprowadzić do wrzenia.
    3. Gotować przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aby zabarwiły się równomiernie.
    4. Jajka wyjąć z garnka. Można teraz patyczkiem z wacikiem nasączonym octem wykonać na jajkach linie, aby ciekawie wyglądały.
    5. Aby uzyskać intensywny kolor, należy zostawić jajka w garnku z cebulą na 2 godziny, w międzyczasie odwracać, aby się równomiernie zabarwiły.
    6. Wyjąć aby wyschły. Można przetrzeć je ściereczką zanurzoną w oleju - będą wtedy miały ładny połysk.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis