Zapiekanka ze szpinakiem i serem ricotta

    Zapiekanka ze szpinakiem i serem ricotta

    7polubień
    1godz.10min.


    Zrobione przez 13 osób

    Ta zapiekanka - Torta Pasqualina, jest tradycyjnie przygotowywana we Włoszech na Wielkanoc. Można jednak delektować się jej smakiem nie tylko od święta. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g szpinaku
    • 1 mała cebula, posiekana
    • 1 łyżka masła
    • 350 g sera ricotta
    • 80 g startego parmezanu
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 opakowanie ciasta filo
    • 70 g stopionego masła
    • 6 żółtek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Szpinak włożyć na patelnię i dusić na średnim ogniu aż zmięknie. Odcisnąć i posiekać.
    2. Masło stopić i smażyć cebulę aż zmięknie. Dodać szpinak i smażyć przez 2 minuty. Zestawić z ognia i przełożyć do miski.
    3. Kiedy szpinak przestygnie dodać ricottę, parmezan, jajka, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, wymieszać.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Masłem natłuścić formę o średnicy 23 cm. Rozwinąć ciasto filo i przykryć wilgotną ściereczką, aby nie wysychało.
    5. W przygotowanej formie ułożyć 1 arkusz ciasta tak, aby nadmiar wystawał z jednej strony formy. Lekko posmarować masłem cały płat ciasta i ułożyć nastepny arkusz pod kątem w stosunku do poprzedniej warstwy. Układać kolejne warstwy, maksimum 12, każdą smarując masłem.
    6. Na ciasto wyłożyć nadzienie i równomiernie rozprowadzić. Za pomocą łyżki zrobić 6 zagłębień i wbić w nie żółtka. Oprószyć je solą i pieprzem i posmarować masłem.
    7. Wystającym ciastem przykryć nadzienie. Przekładać kolejno pojedyncze arkusze ciasta, w razie potrzeby smarując jeszcze masłem. Wierzch też posmarować masłem.
    8. Piec przez 40 minut, aż ciasto będzie rumiane. Odstawić do lekkiego przestygnięcia i podawać na ciepło.

    Zobacz jak to zrobić!

    Zapiekanka ze szpinakiem i serem ricotta
    Zapiekanka ze szpinakiem i serem ricotta

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    0

    - - 15 cze 2016

    autor:
    0

    tak smakowicie wygląda ,że zrobię jak najprędzej) dziękuję - 26 sie 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis