Pałeczki z kurczaka z kaszą jęczmienną i sosem domowym

    Pałeczki z kurczaka z kaszą jęczmienną i sosem domowym

    2polubienia
    3godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bardzo smaczne i proste danie, które ucieszy każdy żołądek ;) Pieczone udka kurczaka z kaszą i sosem marchewkowo-cebulowym.

    RoksanaSikorska Wielkopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 pałeczki z kurczaka
    • przyprawa do kurczaka (do smaku)
    • 2 saszetki (po 100 g) kaszy jęczmiennej
    • 3 plasterki pomidora
    • 1 marchewka
    • 1 cebula
    • 1-2 szklanki wywaru warzywnego lub mięsnego
    • 2 łyżki mąki
    • sól i pieprz do smaku
    • margaryna

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +2godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 3godz.10min. 

    1. Pałeczki umyć, (ja obieram je jeszcze ze skóry) natrzeć przyprawą i pozostawić na ok. 2 godziny w lodówce.
    2. Rozgrzać piekarnik do 210 stopni C.
    3. Po wyjęciu pałeczki ułożyć na blaszce razem z kilkoma plastrami margaryny i piec w 210 stopniach przez 35 minut.
    4. W tym czasie ugotować kaszę jęczmienną.
    5. Sos:

    6. Pokroić marchewkę, cebulę i pomidora w cienkie plasterki.
    7. Dodać do wywaru i dusić na wolnym ogniu.
    8. Następnie wymieszać dwie łyżki mąki z letnią przegotowaną wodą i dodać do wywaru. Całość dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku.

    Wszystko o kurczaku

    Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak przechowywać i odpowiednio upiec kurczaka przeczytaj nasz artykuł: "Przygotowanie i przechowywanie kurczaka".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis