Pieczony mostek jagnięcy z sosem kolendrowo-miętowym

    Pieczony mostek jagnięcy z sosem kolendrowo-miętowym

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 12 osób

    Fantastyczny przepis na aromatyczny mostek jagnięcy. Najpierw lekko podsmażony, a następnie upieczony i podany z pysznym sosem z kolendry i mięty. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1,5 łyżki nasion kolendry
    • 1,5 łyżki kminku
    • 1,5 łyżki kuminu
    • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
    • 1 mostek jagnięcy
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • Sos
    • 1 łyżka nektaru z agawy lub miodu
    • 1 łyżka octu ryżowego
    • 1 limonka
    • 2 ząbki czosnku
    • 50 g świeżej kolendry
    • 50 g świeżej mięty
    • 125 ml oliwy z oliwek extra virgin

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    2. Suchą patelnię rozgrzać na średnim ogniu, wrzucić kolendrę, kminek, kumin i pieprz, i prażyć, aż zaczną uwalniać aromat. Utłuc dość grubo w moździeżu.
    3. Nałożyć przyprawy na mostek z obu stroni uklepać, tworząc panierkę. Oprószyć solą i pieprzem.
    4. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i smażyć mostek (tłuszczem do dołu), aż się przyrumieni. Odwrócić i natychmiast wstawić do piekarnika. Piec przez 8 minut (lub dłużej jesli mięso ma być lepiej wypieczone). Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut, a następnie kroić na porcje.
    5. W międzyczasie przygotować sos. Do blendera wlać nektar z agawy lub miód, ocet, sok wyciśnięty z limonki, dodać czosnek, kolendrę i miętę, zmiksować. Stale miksując stopniowo dodawać oliwę, aż do uzyskania jednolitego sosu.
    6. Jagnięcinę polać sosem i podawać.

    Zobacz jak to zrobić!

    Pieczony mostek jagnięcy
    Pieczony mostek jagnięcy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis