Naturalne barwniki do pisanek

    Naturalne barwniki do pisanek

    1polubienie
    4godz.25min.


    Zrobione przez 10 osób

    Wykorzystaj naturalne składniki, aby zabarwić pisanki na Wielkanoc - to świetna zabawa, a dzieci będą zachwycone widząc jak jajka nabierają pięknych kolorów. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • białe lub brązowe jajka
    • ocet
    • Do barwienia
    • sok z żurawiny lub buraki - kolor różowy do czerwonego
    • łupiny cebuli - kasztanowy
    • jagody - niebieski do fioletowego
    • czerwona kapusta (poszatkowana) - niebieski
    • świeży szpinak - zielony
    • kawa ziarnista - brązowy
    • kurkuma - żółty

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +4godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 4godz.25min. 

    1. Barwniki do jajek włożyć do osobnych rondelków. Dodać jajka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.
    2. Gotować przez 20 minut.
    3. Wyjąć jajka z wody i przełożyć do żaroodpornego dzbanka lub słoika. Zalać wywarem z rondelka, dodać ocet (łyżkę na 250 ml wody). Odstawić na 4 godziny lub na całą noc. Im dłużej będą się moczyć, tym intensywniejszy będzie kolor.
    4. Wyjąć jajka z barwnika i odstawić aby wyschły. Można posmarować odrobiną oleju, aby kolor był intensywniejszy a jajka bardziej lśniące.

    białe a brązowe jajka

    Barwa jajek zależy od ich wyjściowego koloru. Czerwona kapusta nada białym jajkom barwy niebieskiej, a brązowym - zielonej. Burak będzie barwił na różowo białe jajka, a brązowe na kasztanowo.

    czas barwienia

    Im dłużej jajka będą się moczyć w barwniku, tym bardziej intensywny będzie kolor. Barwnik z buraka i soku żurawinowego nada jajkom koloru różowego jeśli będą moczone krótko, a jeśli pozostaną w barwniku dłużej, uzyskają barwę czerwoną. Podobnie ze szpinakiem - kolor może być szary lub zielony w zależności od czasu moczenia.

    Zobacz jak to zrobić!

    Naturalne barwniki do pisanek
    Naturalne barwniki do pisanek

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis