Pancakes

    Pancakes

    (0)
    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Małe, puszyste naleśniki na każdą porę dnia. Ja zazwyczaj podaję je na podwieczorek. Najlepiej smakują jak je się je bez żadnych dodatków, chociaż z syropem klonowym wspaniale grają ;-)

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 150 g (1szklanka) mąki
    • 1-2 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 3 łyżki jogurtu naturalnego
    • 125 ml (0,5 szklanki) mleka
    • 1 jajko
    • 50 ml oleju

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +15min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Wszystkie składniki włóż do miski i wymieszaj.
    2. Ciasto przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
    3. Patelnię natrzyj małą ilością oleju.
    4. Kiedy patelnia się nagrzeje, wylewaj na nią ciasto w małych ilościach, aby placuszki były małe. Smaż z każdej strony ok. 1,5 minuty (aż się zarumienią).
    5. Placuszki zostaw do wystygnięcia i podawaj polane syropem klonowym lub bez dodatków.

    rada

    Jeżeli masz teflonową patelnię nie musisz jej nacierać olejem.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis