Zupa z cukinii

    Zupa z cukinii

    6polubień
    1godz.


    Zrobione przez 118 osób

    Pyszna zupa, którą można podać w każdej chwili.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 łyżki margaryny
    • 2 cebule
    • 2 ziemniaki, obrane i pokrojone
    • 8 cukinii, drobno pokrojonych
    • 1/4 łyżeczki tymianku
    • 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
    • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
    • 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu
    • 1 l bulionu drobiowego
    • 235 ml (1 szkl.) pełnotłustego mleka
    • 10 g suchych płatków ziemniaczanych (można zastąpić puree ziemniaczanym w proszku)
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 4 łyżki posiekanego świeżego koperku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W dużej patelni stopić masło lub margarynę, dodać cebulę i podsmażać aż będzie przezroczysta. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, cukinię, tymianek, rozmaryn, bazylię i biały pieprz i gotować przez 5 minut.
    2. Do średniego garnka wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Dodać mieszankę z cukinią i z ziemniakami; zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut.
    3. Kiedy warzywa będą ugotowane, zmiksować partiami w robocie kuchennym lub w blenderze. Wlać z powrotem do garnka, dodać mleko i doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować. Dodać płatki ziemniaczane i sos sojowy, dobrze wymieszać. Doprawić do smaku. Udekorować koperkiem. Zupa może być podawana na gorąco lub schłodzona.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    Efeb13
    autor:
    14

    - 25 lip 2012

    IzabelaSawoń
    autor:
    6

    - - 09 sie 2013

    autor:
    4

    Przepis bardzo dobry, radzę tylko poczekać aż zupa trochę wystygnie przed blendowaniem, żeby się nie poparzyć - 19 sie 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis