Stroopwafle

    Stroopwafle

    3polubienia
    1godz.25min.


    Zrobione przez 25 osób

    Te wafle smakują pysznie z filiżanką kawy czy herbaty - to prawdziwy smakołyk holenderski. Spróbuj przyrządzić je sobie w domu!

    Składniki
    ilość sztuk: 10 wafli

    • 500 g mąki pszennej
    • 250 g masła, stopionego
    • 150 g cukru
    • 4,5 łyżeczki suszonych drożdży
    • 60 ml ciepłego mleka
    • 1 jajko
    • Nadzienie
    • 350 g (lub 250 ml) melasy
    • 200 g miękkiego brązowego cukru
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 50 g masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +45min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. W dużej misce wymieszać mąkę z masłem, cukrem, drożdżami, mlekiem i jajkiem. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie. Odstawić do wyrośnięcie na 45 minut.
    2. Przygotować nadzienie - w rondelku na średnim ogniu podgrzewać melasę z cukrem, masłem i cynamonem. Wymieszać i odstawić.
    3. Rozgrzać waflownicę. Ciasto ugnieść i podzielić na kulki wielkości piłki tenisowej (o średnicy około 5 cm). Kulki umieścić w waflownicy, zamknąć pokrywę i piec do momentu, aż para przestanie się wydobywać, a wafle będą złote.
    4. Ostrożnie wyjmować wafle. Wykrawać kółka okrągłą foremką. Przekrawać w poprzek na pół kiedy są jeszcze gorące. Jeśli wystygną będą się łamać!
    5. Jedną połowę smarować nadzieniem i składać z drugą jak kanapkę.

    Zobacz jak to zrobić!

    Stroopwafle
    Stroopwafle

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis