Pasztet z wątróbki ze smardzami

    Pasztet z wątróbki ze smardzami

    2polubienia
    7godz.20min.


    Zrobione przez 5 osób

    Ten pyszny tradycyjny pasztet wywodzący się z kuchni francuskiej całkiem łatwo przyrządzić w domu. Smakuje wyśmienicie ze świeżym pieczywem, musztardą i korniszonami. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 20 g suszonych smardzy
    • 100 ml ciepłego mleka
    • 1 łyżka koniaku
    • 200 g wątróbki drobiowej
    • 200 g szynki (nie wędzonej)
    • 2 ząbki czosnku
    • 250 g mielonej wieprzowiny
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
    • 1/2 łyżeczki soli
    • masło do natłuszczenia formy
    • 1 liść laurowy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +6godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 7godz.20min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Grzyby namoczyć w mleku z dodatkiem koniaku i odstawić na 20 minut.
    2. W międzyczasie do blendera włożyć wątróbkę, szynkę i czosnek, zmiksować na gładko. Dodać mieloną wieprzowinę, jajko, pieprz i sól. Zmiksować na gładko.
    3. Grzyby odsączyć i posiekać, dodać do masy mięsnej i wymieszać. Masę przełożyć do natłuszczonej formy. Wyrównać powierzchnię a na wierzch położyć liśc laurowy.
    4. Piec przez godzinę. Wyjąć z piekarnkia do przestudzenia, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.

    Zobacz jak to zrobić!

    Pasztet z wątróbki drobiowej ze smardzami
    Pasztet z wątróbki drobiowej ze smardzami

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis