Czekoladowe jajka

    Czekoladowe jajka

    Zapisz do ulubionych
    1godz.5min.


    Zrobione przez 10 osób

    Zrobienie czekoladowych jajek na Wielkanoc jest prostsze niż ci się wydaje. A ich dekorowanie to dopiero zabawa! Możesz zrobić 3 duże jajka albo więcej małych, w zależności od foremek jakie posiadasz. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!

    Składniki
    ilość sztuk: 3 lub 12 jajek

    • 500 g czekolady deserowej lub mlecznej, posiekanej
    • foremki w kształcie jajek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +40min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Do garnka ustawionego na drugim z gotującą wodą włożyć 375 g czekolady i topić ją, cały czas mieszając. Doprowadzić do temperatury 48°C dla czekolady deserowej i 45°C dla mlecznej. Zestawić z ognia.
    2. Aby zahartować czekoladę - dodać pozostałą niestopioną część i mieszać, aż będzie gładka. Kiedy czekolada deserowa osiągnie 32°C, a mleczna 30°C - jest gotowa do użycia.
    3. Za pomocą pędzelka posmarować foremki czekoladą. Wstawić do lodówki na 10 minut. Ponownie posmarować czekoladą i znów schłodzić. Posmarować kolejną warstwę czekolady i wstawić na ostatnie 10 minut do lodówki.
    4. Ostrożnie wyjąć jajka z foremek, wyrównać brzegi nożem. Posmarować brzegi odrobiną stopionej czekolady i złożyć dwie połówki aby powstało całe jajko. Odłożyć do foremki i chłodzić przez 10-15 minut, aż zastygnie.

    rada

    Zahartowanie czekolady nie jest konieczne, ale dzięki temu jajka nie będą matowe po kilku dniach, tylko wciąż zachowają połysk. Aby zapobiec odciskom palców należy ubrać gumowe rękawiczki. Można napełnić jajka drobnymi cukierkami lub innymi słodyczami i przygotować w ten sposób jajka-niespodzianki.

    Zobacz jak to zrobić!

    Jajka z czekolady
    Jajka z czekolady

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    UrszulaDudek
    autor:
    2

    Coś naprawdę ładnego, łatwego i pysznego. Ale gdzie zdobyć takie foremki - 01 mar 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis