Wielkanocny króliczek

    Wielkanocny króliczek

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 10 osób

    Przygotowanie tego ciasta to świetna zabawa na Wielkanoc! Króliczek z biszkoptu i kremu wspaniale ozdobi świąteczny stół! Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 okrągły biszkopt
    • 1 porcja kremu maślanego np. z tego przepisu
    • Do dekoracji
    • kolorowe drażetki
    • czarne paski lukrecji
    • wiórki kokosowe
    • zielony barwnik spożywczy
    • nożyczki i różowy papier

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Przekroić biszkopt na pół aby powstały dwa półkola.
    2. Jedną połowę posmarować kremem.
    3. Złożyć dwie części.
    4. Ustawić płaską krawędzią na paterze i wyciąć trójkątny klin. To będzie szyja króliczka.
    5. Wycięty kawałek przykleić z drugiej strony jako ogonek.
    6. Posmarować całe ciasto kremem.
    7. Posypać wiórkami kokosowymi.
    8. Wetknąć kolorowe drażetki jako oczy i nos.
    9. Paski lukrecji umocować jako wąsy.
    10. Z różowego papieru wyciąć uszy i zagiąć wzdłuż środka. Wetknąć w ciasto.
    11. Odmierzyć szklankę wiórków kokosowych i 4 krople barwnika.
    12. Wymieszać aby składniki się dobrze połączyły.
    13. Zielony kokos wyłożyć dookoła ciasta. Dodać kolorowe drażetki.
    14. Smacznego!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Idealny biszkopt

    Więcej informacji o tym jak upiec biszkopt bez zakalca znajdziesz w naszym artykule: "Jak upiec doskonały biszkopt?"

    Zobacz jak to zrobić!

    Ciasto króliczek
    Ciasto króliczek

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis