Zupa wonton

Proste, lekka klasyczna „chińska zupa z pierożkami”... czy w zupie, czy smażone, pierożki wonton zawsze przywołają ten tajemniczy, wspaniały smak Dalekiego Wschodu...! Udekorować świeżym szczypiorkiem.

MARBALET

Składniki

ilość porcji: 8 

  • 225 g schabu bez kości, grubo pokrojonego
  • 55 g obranych krewetek, drobno posiekanych
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżka chińskiego wina ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowego light
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej zielonej cebulki
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
  • 24 kawałki gotowego ciasta na pierożki wonton
  • 700 ml bulionu drobiowego
  • 15 g drobno posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz. 

  1. W dużej misce wymieszać wieprzowinę, krewetki, cukier, wino, sos sojowy, 1 łyżeczkę posiekanej zielonej cebulki i imbir. Dobrze wymieszać i pozostawić na 25 do 30 minut.
  2. Nakładać po ok. 1 łyżeczce nadzienia w środku każdego kawałka ciasta wonton. Zwilżyć wszystkie 4 krawędzie ciasta wodą, a następnie przyciągnąć górny róg do dołu, by powstał trójkąt z nadzieniem w środku. Mocno przycisnąć brzegi, by się skleiły. Lewy i prawy róg połączyć ponad nadzieniem. Nałożyć na siebie rogi, zwilżyć wodą i docisnąć. Kontynuować z pozostałymi kawałkami ciasta.
  3. ZUPA: Doprowadzić bulion drobiowy do wrzenia. Dodać pierożki i gotować przez 5 minut. Udekorować posiekanym szczypiorkiem i podawać.

Domowy bulion

Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie