Zupa wonton

    Zupa wonton

    6polubień
    1godz.


    Zrobione przez 313 osób

    Proste, lekka klasyczna „chińska zupa z pierożkami”... czy w zupie, czy smażone, pierożki wonton zawsze przywołają ten tajemniczy, wspaniały smak Dalekiego Wschodu...! Udekorować świeżym szczypiorkiem.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 225 g schabu bez kości, grubo pokrojonego
    • 55 g obranych krewetek, drobno posiekanych
    • 1 łyżeczka cukru brązowego
    • 1 łyżka chińskiego wina ryżowego
    • 1 łyżka sosu sojowego light
    • 1 łyżeczka drobno posiekanej zielonej cebulki
    • 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
    • 24 kawałki gotowego ciasta na pierożki wonton
    • 700 ml bulionu drobiowego
    • 15 g drobno posiekanego szczypiorku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W dużej misce wymieszać wieprzowinę, krewetki, cukier, wino, sos sojowy, 1 łyżeczkę posiekanej zielonej cebulki i imbir. Dobrze wymieszać i pozostawić na 25 do 30 minut.
    2. Nakładać po ok. 1 łyżeczce nadzienia w środku każdego kawałka ciasta wonton. Zwilżyć wszystkie 4 krawędzie ciasta wodą, a następnie przyciągnąć górny róg do dołu, by powstał trójkąt z nadzieniem w środku. Mocno przycisnąć brzegi, by się skleiły. Lewy i prawy róg połączyć ponad nadzieniem. Nałożyć na siebie rogi, zwilżyć wodą i docisnąć. Kontynuować z pozostałymi kawałkami ciasta.
    3. ZUPA: Doprowadzić bulion drobiowy do wrzenia. Dodać pierożki i gotować przez 5 minut. Udekorować posiekanym szczypiorkiem i podawać.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis