Roladki po florencku z sosem serowym

    Roladki po florencku z sosem serowym

    4polubienia
    50min.


    Zrobione przez 9 osób

    Rolady z piersi kurczaka nadziewane szpinakiem, żółtym serem i szynką. Najpierw się je smaży, a następnie dusi w białym winie.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 piersi z kurczaka (po ok. 130 g)
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki szpinaku rozdrobnionego, mrożonego
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 plasterki sera żółtego typu gouda
    • 2 plasterki szynki konserwowej
    • 1 łyżka oleju
    • 150 ml białego wytrawnego wina
    • gotowy sos serowy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem i doprawić do smaku solą i pieprzem.
    2. Szpinak rozmrozić, połączyć z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i posmarować nim filety. Na wierzch położyć po plasterku sera oraz szynki i ciasno zwinąć.
    3. Spiąć wykałaczkami i usmażyć na złoty kolor na oleju z obu stron.
    4. Następnie podlać winem i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 8-10 minut.
    5. Gotowe roladki pokroić w grube plastry, wyłożyć na talerz i polać sosem serowym. Podawać z białym ryżem lub puree ziemniaczanym.

    rada

    Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    DomiM
    autor:
    1

    Wyborny przepis! Kurczak z ww. nadzieniem podduszony w winie to niebo w gębie! Coś wspaniałego! Do tego dodałam ryż przyprawiony curry bo akurat nie miałam kurkumy pod ręką. Sos serowy dla 2 osób można zrobić ze 100g serka topionego + połowa kostki camemberta (chyba 75g) i śmietana 18% 200g - roztopić na patelni ale uważać żeby się nie przypaliło! Można dodatkowo oprószyć parmezanem. Mniam, mniam, mniam! - 21 cze 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis