Tortelini tradycyjne

    Tortelini tradycyjne

    1polubienie
    1godz.5min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Przepis na tradycyjne małe pierożki tortelini z nadzieniem z mielonego mięsa. Można podawać z dodatkiem sosu pomidorowego.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Ciasto
    • 2 żółtka
    • 3 jajka
    • 1/2 kg mąki
    • Farsz
    • 200 g ugotowanej, miękkiej wołowiny
    • sól i pieprz do smaku
    • zioła prowansalskie

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Żółtka zmiksować z jajkami, dodając stopniowo mąkę. Wyrobić elastyczne ciasto.
    2. Mięso przepuścić dwa razy przez maszynkę do mięsa i doprawić do smaku.
    3. Ciasto rozwałkować na bardzo cienkie placki, kieliszkiem wykroić kółka. Na kawałki ciasta nakładać odrobinę farszu mięsnego i skleić brzegi. Można następnie skleić przeciwległe rogi ciasta jak w uszkach.
    4. Pierożki wrzucać do gotującej się wody i wyjmować zaraz po ich wypłynięciu na powierzchnię. Przelać zimną wodą aby się nie skleiły.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis