Ravioli z ricottą i gorgonzolą w sosie pieczarkowym

    Ravioli z ricottą i gorgonzolą w sosie pieczarkowym

    3polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ravioli z nadzieniem serowym z dodatkiem delikatnego sosu z pieczarek. Pomysł na lekki obiad we włoskim stylu.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Ciasto
    • 3 jajka
    • 2 żółtka
    • 1/2 kg mąki
    • 1 białko, roztrzepane
    • Farsz
    • 200 g sera ricotta
    • 100 g sera gorgonzola
    • pieprz do smaku
    • Sos pieczarkowy
    • 200 g małych pieczarek
    • 2 łyżki masła
    • sól i pieprz
    • suszona bazylia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Żółtka zmiksować z 3 jajkami stopniowo dodając mąkę, następnie wyrobić elastyczne ciasto. Rozwałkować i pokroić w długie pasy o szerokości 3-4 cm.
    2. Sery rozdrobnić i połączyć w jedną gładką masę, doprawić do smaku.
    3. Jeden pas pokrojonego ciasta posmarować rozkłóconym białkiem, na drugi nakładać co 2 cm łyżeczką farsz. Ciasto z nałożonym farszem przykryć płatem ciasta posmarowanym białkiem.
    4. Docisnąć i pokroić radełkiem na kwadraty.
    5. Do gotującej się wody wrzucać ravioli i gotować jeszcze przez 2 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedzić.
    6. Pieczarki umyć i osuszyć, udusić w całości na maśle z dodatkiem przypraw. Sosem polać pierożki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis