Serowe koperty z awokado i tuńczykiem

    Serowe koperty z awokado i tuńczykiem

    1polubienie
    1godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ciasto serowe zapieczone z awokado, tuńczykiem i suszonymi pomidorami. Doskonale smakuje na ciepło i na zimno.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Ciasto
    • 4 łyżki zimnego masła
    • 200 g mąki
    • pół szklanki kwaśnej śmietany
    • 2 serki topione typu gouda
    • pół łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 jajko
    • łyżeczka kurkumy
    • Farsz
    • 1 awokado
    • pół cytryny
    • 1 jajko ugotowane na twardo
    • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    • 70 g (pół słoiczka) suszonych pomidorów
    • 4 łyżeczki kaparów marynowanych
    • sól i pieprz
    • łyżeczka kurkumy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Masło poszatkować dodając mąkę, śmietanę, serki, proszek do pieczenia, jajko i przyprawy. Ciasto wyrobić na gładką masę i włożyć na 10 minut do lodówki.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    3. Awokado obrać, pokroić w drobne paski i skropić połówką soku z cytryny aby nie ściemniało.
    4. Do awokado dodać pokrojone jajko, odsączonego tuńczyka, pokrojone pomidory, kapary i przyprawy.
    5. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i pokroić na duże kwadraty.
    6. Na środku każdego kwadratu ułożyć po dwie łyżki farszu i zlepiać w koperty.
    7. Gotowe koperty układać na blaszce wyłożonej pergaminem i piec 30 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis