Pierogi z mięsem i papryką

    Pierogi z mięsem i papryką

    4polubienia
    55min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Pierogi z pikantnym farszem z mięsa mielonego i kolorowej papryki. Dla urozmaicenia smaku można polać skwarkami.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • Ciasto
    • 2 szklanki mąki
    • 1 jajko
    • szczypta soli
    • 1/2 szklanki ciepłej wody
    • Farsz
    • 1 mała cebula
    • 1 łyżka masła
    • 200 g mięsa mielonego drobiowego
    • 1/2 czerwonej papryki
    • 1/2 zielonej papryki
    • sól i pieprz do smaku
    • szczypta słodkiej papryki w proszku
    • szczypta ostrej papryki w proszku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajko i sól. Wyrobić ciasto dolewając około ½ szklanki ciepłej wody. Cienko rozwałkować i wykroić krążki od szklanki.
    2. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle, następnie dodać mięso mielone i pokrojone w drobną kostkę papryki. Doprawić do smaku przyprawami.
    3. Usmażony i ostudzony farsz nakładać na krążki z ciasta. Zalepić brzegi formując pierogi i gotować we wrzącej wodzie około 3 minuty od chwili wypłynięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis