Pierogi ze szpinakiem i fetą

    Pierogi ze szpinakiem i fetą

    3polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 12 osób

    Zazwyczaj farszu szpinakowego z fetą używam do pierożków z ciasta francuskiego, ale w połączeniu z tradycyjnym ciastem na pierogi też smakuje wyśmienicie.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Ciasto
    • 2 szklanki mąki
    • 1 jajko
    • szczypta soli
    • 1/2 szklanki ciepłej wody
    • Farsz
    • 2 łyżki masła
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 500 g rozmrożonego lub świeżego szpinaku
    • 250 g sera feta
    • sól i pieprz do smaku
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • 1 łyżka soli (do gotowania pierogów)
    • odrobina oleju do polania pierogów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajko i sól. Wyrobić ciasto dolewając około ½ szklanki wody. Odłożyć pod ściereczką.
    2. Na patelni rozgrzać masło. Zeszklić pokrojona w małą kostkę cebulę i czosnek, do cebulki dodać dobrze odsączony szpinak i chwilę smażyć.
    3. Szpinak wystudzić i dodać pokruszoną fetę. Doprawić solą, pieprzem i gałką, dokładnie wymieszać.
    4. Ciasto rozwałkować na stolnicy i wykrawać z niego kwadraty o bokach 5-6 cm. Na każdym kawałku ciasta układać po łyżeczce farszu i zlepić brzegi.
    5. Zagotować 2 litry wody z jedną płaską łyżką soli. Wrzucać pierogi na wrzącą wodę i gotować 2-3 min od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi wyjąć, odcedzić i polać olejem aby się nie sklejały.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis