Zielone kopytka

    Zielone kopytka

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 5 osób

    Kopytka z dodatkiem szpinaku, który nadaje nudnej potrawie wyrazisty kolor i ciekawy smak. Podawać z pieczenią i sosem.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 800 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 250 g mąki pszennej
    • 300 g szpinaku mrożonego, rozmrożonego i odsączonego
    • 2 jajka
    • 100 g masła do polania
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Obrane ziemniaki rozgnieść dokładnie praską, wystudzić i wyłożyć na posypaną mąką stolnicę.
    2. Dodać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, wbić jajka i dodać rozmrożony i odsączony szpinak.
    3. Ciasto zagnieść podsypując mąką, tak aby było elastyczne, ale nie za twarde.
    4. Wyrobione ciasto podzielić na części, uformować z nich wałki i pokroić na 2-centymetrowe kawałki.
    5. Zagotować wodę z odrobiną soli (1 mała łyżeczka soli na litr wody) i wrzucać kopytka na wrzątek. Gotować 2-3 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię.
    6. Kopytka odcedzić. W garnuszku przyrumienić masło i polać nim zielone kopytka.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis