Zupa pomidorowa z soczewicą i curry

    Zupa pomidorowa z soczewicą i curry

    3polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 220 osób

    Wpadłem na ten przepis kiedy chciałem wykorzystać resztki pomidorów z puszki i selera. Można go podwoić lub potroić i ugotować wielki garnek tej zupy. Można też użyć świeżych pomidorów - wedle upodobań.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 95 g suchej soczewicy
    • 235 ml (1 szkl.) wody
    • 140 g pomidorów w puszce
    • 20 g drobno posiekanej cebuli
    • 2 łodygi selera naciowego, posiekanego wraz z liśćmi
    • 1/4 łyżeczki curry
    • 3 ząbki czosnku, zgniecione
    • sól do smaku
    • mielony czarny pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Włożyć soczewicę do garnka z wodą, doprowadzić do wrzenia.
    2. Zmniejszyć gaz by zupa gotowała się na wolnym ogniu, dodać pomidory, cebulę i seler. Przykryć i gotować przez 45 minut. Co 15 minut mieszać i sprawdzić, czy nie trzeba dodać więcej wody. 15 minut przed końcem gotowania dodać przyprawy do smaku. Skosztować i, w razie potrzeby, doprawić przed podaniem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis