Tradycyjne pierogi z soczewicą

    Tradycyjne pierogi z soczewicą

    6polubień
    1godz.


    Zrobione przez 20 osób

    Tradycyjne pierogi z farszem z soczewicy. Dla urozmaicenia smaku można dodać podsmażony boczek. Bardzo zdrowe.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Ciasto
    • 0,5 kg mąki pszennej
    • ciepła woda - ile się zagniecie (około 250 ml)
    • szczypta soli
    • 1 jajko
    • Farsz
    • 250 g soczewicy
    • 50 g masła
    • 2 średnie cebule
    • 1 kostka rosołowa
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Mąkę przesiać na stolnicę, po środku zrobić miejsce na ciepłą wodę, wbić jajko. Stopniowo wlewać wodę zagniatając ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na porcje, rozwałkować na cienkie placki.
    2. Ziarna soczewicy dokładnie wypłukać. Gotować do miękkości z dodatkiem kostki rosołowej. Ugotowaną soczewicę odcedzić i ostudzić.
    3. Cebulę pokroić w plastry i udusić na maśle, dodać do ugotowanej soczewicy. Całość rozdrobnić blenderem na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    4. Na wykrojone szklanką krążki ciasta nakładać farsz i zaklejać pierogi. Pierogi wrzucać do gotującej się wody i wyciągać po 2-3 minutach od wypłynięcia na powierzchnię.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    JustynaLewandowska
    3

    Pierożki robiłam pierwszy raz są przepyszne jak dla mnie. Na pewno znajdą się w moim stałym menu. Dziękuję za przepis. - 25 sty 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis