Boczniaki smażone z papryką

    Boczniaki smażone z papryką

    2polubienia
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Bardzo aromatyczne i lekkie danie, które można podać jako dodatek do mięs lub z chrupiącym pieczywem jako wegetariański posiłek.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g boczniaków
    • 2 łyżki masła
    • 1 cebula
    • 2 czerwone papryki
    • 2 cm korzenia imbiru
    • 1 łyżka oleju
    • 1 łyżeczka miodu
    • 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Grzyby pokroić w cienkie plasterki. Smażyć na maśle przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Przełożyć na talerz.
    2. Cebulę posiekać, papryki pokroić w paski a imbir w cienkie plasterki.
    3. Na patelni rozgrzać olej i smażyć cebulę. Dodać paprykę i imbir, i smażyć przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać miód, zagotować, a następnie dodać sos sojowy i ocet.
    4. Boczniaki przełożyć na patelnię, wymieszać, doprawić solą i pieprzem - smacznego!

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis