Smażone krewetki

    Smaczne i proste krewetki panierowane i smażone na rumiano. Można je podawać jako przystawkę lub danie główne (z ryżem).


    Zrobione przez 5 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g krewetek
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 jajko
    • 2-3 łyżki mleka
    • 3 łyżki mąki
    • 1 szklanka bułki tartej
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Krewetki obrać zachowując ogon.
    2. Zrobić nacięcie wzdłuż tak, aby krewetkę można było rozpłaszczyć jak motyla. Oprószyć solą i pieprzem.
    3. Jajko wymieszać z mlekiem i mąką. Ciasto powinno być gęste ale wciąż płynne.
    4. Bułkę tartą wysypać na talerz. Krewetki zanurzać w cieście, a następnie obtaczać w bułce tartej.
    5. W dużym garnku rozgrzać grubą warstwę oleju. Smażyć krewetki z obu stron na rumiano. Wyjmować łyżką cedzakową.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis