Zupa pomidorowa z makaronem i ciecierzycą

    Zupa pomidorowa z makaronem i ciecierzycą

    3polubienia
    30min.


    Zrobione przez 170 osób

    BARDZO łatwy wegetariański posiłek w miseczce. Połączenie włoskiego grochu (ciecierzycy) z makaronem tworzy kompleks białek, jakich potrzebują wegetarianie. Bardzo smakuje miłośnikom czosnku i pomidorów.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1300 ml bulionu warzywnego
    • 85 g makaronu małe muszelki
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, zgniecione
    • 1 puszka (450 g) ciecierzycy, odsączonej i wypłukanej
    • 1 puszka (800 g) pomidorów całych - obranych, pokrojonych, sok odlać do osobnej miseczki
    • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
    • 0,5 łyżeczki tymianku
    • 1 łyżeczka soli i pieprzu do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W dużym garnku doprowadzić bulion warzywny do wrzenia. Dodać makaron i gotować 8 do 10 minut, lub do momentu gdy będzie al dente.
    2. Tymczasem w małej patelni, na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę i czosnek, aż będą przezroczyste. Dodać do makaronu, a następnie dodać ciecierzycę, pomidory, bazylię, tymianek, sól i pieprz. Podgrzać i podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis