Drożdżowe naleśniki z fetą i szpinakiem

    Drożdżowe naleśniki z fetą i szpinakiem

    4polubienia
    2godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Smaczne naleśniki z ciasta drożdżowego nadziewane szpinakiem i serem feta. Można użyć zarówno świeżego jak i mrożonego szpinaku.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Ciasto
    • 3 jajka
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka (5 g) drożdży instant
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • szczypta soli
    • 1 szklanka mleka
    • 1/3 szklanki oleju
    • Nadzienie
    • 1 cebula
    • 2 łyżki masła
    • 500 g świeżego szpinaku (lub 250 g mrożonego)
    • 2 łyżki mąki
    • 1/2 szklanki mleka
    • 150 g sera feta
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz.30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Jajka roztrzepać z cukrem.
    2. Mąkę wymieszać z drożdżami i solą. Mleko podgrzać i dodać do jajek. Dodać mąkę z drożdżami i szklankę wody, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
    3. W międzyczasie przygotować farsz. Cebulę posiekać i usmażyć na maśle. Szpinak sparzyć wrzątkiem (jeśli mrożony - rozmrozić). Odcisnąć z wody, posiekać i dodać do cebuli, chwilę smażyć. Dodać mąkę, mleko i ser, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
    4. Kiedy ciasto wyrośnie, zamieszać i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
    5. Drugi raz już nie mieszać. Ostrożnie nakładać chochelką porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz. Smażyć przez kilka minut z obu stron.
    6. Na usmażone naleśniki nakładać farsz i składać na pół.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis