Kalmary pieczone z serem

    Kalmary pieczone z serem

    1polubienie
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszne danie dla wielbicieli owoców morza - kalmary zapiekane z papryką i cebulą pod kołderką z sera żółtego.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g kalmarów
    • 1 cebula
    • 1 czerwona papryka
    • 2 łyżki masła
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki majonezu
    • 150 g sera żółtego, startego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C.
    2. Kalmary opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w pierścienie. Cebulę i paprykę pokroić w plasterki.
    3. Na patelni stopić masło i usmażyć cebulę. Dodać paprykę i smażyć przez kolejne 3 minuty.
    4. Kalmary ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć warzywami, oprószyć solą i pieprzem.
    5. Majonez wymieszać z serem i rozprowadzić na warzywach.
    6. Piec przez 15-20 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis