Zupa pomidorowa z bazylią

    Zupa pomidorowa z bazylią

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 55 osób

    Smakowita zupa pomidorowa z bazylią dla tych, którzy lubią domowe obiady.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 2 łyżeczki rozgniecionego czosnku
    • 40 g drobno posiekanej cebuli
    • 65 g koncentratu pomidorowego
    • 1 l bulionu drobiowego
    • 180 g pomidorów pokrojonych w kostkę
    • 2 łyżeczki suszonej bazylii
    • 1/2 łyżeczki majeranku
    • 1/4 łyżeczki oregano
    • 1/8 łyżeczki tymianku
    • 60 ml (1/4 szkl.) białego wytrawnego wina
    • 1 liść laurowy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W dużym rondlu, na średnim ogniu, na oleju podsmażyć czosnek i cebulę, aż cebula stanie się przezroczysta. Dodać koncentrat pomidorowy i gotować, aż kolor zmieni się na lekko rdzawy. Dodać bulion drobiowy oraz pomidory, bazylię, majeranek, oregano, tymianek, liść laurowy i wino. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis