Kopytka w sosie włoskim

    Kopytka w sosie włoskim

    3polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Tradycyjne kopytka z dodatkiem włoskiego sosu na bazie wina, z dodatkiem mielonego mięsa i pomidorów. Smacznego!

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • Kopytka
    • 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • około 3 szklanek mąki pszennej
    • 1 jajko
    • 1/2 łyżeczki soli
    • olej do polania kopytek
    • Sos
    • 1 pęczek włoszczyzny – bez kapusty
    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 400 g mielonego mięsa
    • 2 łyżki oleju
    • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
    • 300 ml bulionu warzywnego
    • 125 ml czerwonego wina
    • sól i pieprz do smaku
    • 40 g startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

      Kopytka:

    1. Obrane i jeszcze ciepłe ziemniaki rozgnieść dokładnie praską i wystudzić. Wyłożyć na posypaną mąką stolnicę.
    2. Dodać mąkę ziemniaczaną, około 2,5 szklanki mąki pszennej, sól i jajko.
    3. Ciasto zagniatać podsypując ewentualnie mąką, tak aby było na tyle twarde aby można je było pokroić nożem.
    4. Wyrobione ciasto podzielić na części i uformować z nich wałki o średnicy ok. 1,5 cm. Pokroić na kawałki długości ok. 2,5 cm.
    5. Zagotować wodę z odrobiną soli (1 łyżeczka soli na litr wody) i wrzucać kopytka gdy zacznie wrzeć. Gotować przez 2-3 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Kopytka odcedzić i polać olejem, aby się nie sklejały. Wstawić w ciepłe miejsce.
    6. Sos:

    7. Włoszczyznę oczyścić i pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
    8. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju, dodać czosnek i cebulę, i chwilę dusić.
    9. Pomidory zmiksować razem z bulionem i winem i dodać do mięsa. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
    10. Dodać włoszczyznę, przykryć i gotować na małym ogniu do 15 minut. Sos doprawić solą i pieprzem.
    11. Kopytka polać sosem bolońskim i posypać startym parmezanem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis