Pierogi z jabłkami

    Pierogi z jabłkami

    5polubień
    1godz.5min.


    Zrobione przez 9 osób

    Pyszne cynamonowe pierożki z jabłkiem, polane roztopionym masłem. Doskonałe na podwieczorek lub na obiad dla dziecka.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • Ciasto
    • 2 szklanki mąki
    • 1 jajko
    • szczypta soli
    • ½ szklanki letniej wody
    • Farsz
    • ½ kg jabłek
    • 5 łyżek cukru
    • łyżeczka cynamonu
    • łyżeczka masła
    • Do polania pierogów
    • 2 łyżki masła
    • 4 łyżki bułki tartej
    • 2 łyżki cukru
    • łyżeczka cynamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać jajko i sól. Wyrobić ciasto dolewając około ½ szklanki wody.
    2. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z cukrem i cynamonem.
    3. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła. Przyprawione jabłka podsmażyć aby sok odparował.
    4. Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy, szklanką wyciąć krążki. Na każdym krążku układać po łyżeczce farszu i dokładnie zlepić brzegi pierogów.
    5. Pierożki wkładać do wrzącej wody i gotować ok. 2 minuty aż wypłyną. Wyciągnąć łyżką cedzakową na durszlak i przelać zimną wodą aby się nie skleiły.
    6. W małym garnuszku roztopić masło i lekko przyrumienić. Do masła wsypać bułkę tartą, cukier i cynamon, zrumienić. Polać gorące pierożki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis