Zaloguj się Zarejestruj się

Pierogi z jabłkami

Pyszne cynamonowe pierożki z jabłkiem, polane roztopionym masłem. Doskonałe na podwieczorek lub na obiad dla dziecka.

Yoaline Dolnośląskie, Polska

Składniki
ilość porcji: 5 

  • Ciasto
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ½ szklanki letniej wody
  • Farsz
  • ½ kg jabłek
  • 5 łyżek cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka masła
  • Do polania pierogów
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

  1. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać jajko i sól. Wyrobić ciasto dolewając około ½ szklanki wody.
  2. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z cukrem i cynamonem.
  3. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła. Przyprawione jabłka podsmażyć aby sok odparował.
  4. Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy, szklanką wyciąć krążki. Na każdym krążku układać po łyżeczce farszu i dokładnie zlepić brzegi pierogów.
  5. Pierożki wkładać do wrzącej wody i gotować ok. 2 minuty aż wypłyną. Wyciągnąć łyżką cedzakową na durszlak i przelać zimną wodą aby się nie skleiły.
  6. W małym garnuszku roztopić masło i lekko przyrumienić. Do masła wsypać bułkę tartą, cukier i cynamon, zrumienić. Polać gorące pierożki.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie