Stek z pieprzem

    Stek z pieprzem

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 6 osób

    Pyszny przepis dla wielbicieli steków - najpierw mięso nacieramy pieprzem i smażymy, a następnie podajemy z kremowym sosem pieprzowym z dodatkiem brandy. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 350 g mięsa na stek (rib-eye, polędwica wołowa lub rozbratel)
    • sól do smaku
    • 2 łyżki grubo zmielonego pieprzu
    • olej do smażenia
    • 1/2 szalotki
    • 50 ml brandy lub koniaku
    • 4 łyżki bulionu wołowego
    • 4 łyżki śmietany kremówki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Stek posolić z obu stron, pokryć grubą warstwą pieprzu i uklepać.
    2. Na patelni, na dużym ogniu rozgrzać nieco oleju. Stek smażyć przez 4 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni, a olej wylać.
    3. Na patelnię dodać szalotkę i smażyć przez minutę, mieszając. Dodać brandy. Zmniejszyć ogień, dodać bulion i śmietanę. Gotować, aż sos zgęstnieje. Posolić do smaku.
    4. Stek podawać z sosem - smacznego!

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Zobacz jak to zrobić!

    Stek z pieprzem
    Stek z pieprzem

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis