Rolada z indyka z ziołowym serem

    Rolada z indyka z ziołowym serem

    4polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Delikatne mięso z indyka zapiekane z ziołowym serkiem. Do serka można również dodać czosnek. Wyśmienicie smakuje jako zimny dodatek do kanapek.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 kg fileta z piersi indyka
    • sól i pieprz do smaku
    • 6 gałązek rozmarynu
    • ½ pęczka bazylii
    • ½ pęczka tymianku
    • kilka gałązek szałwii
    • 400 g serka śmietankowego
    • szczypta ostrej papryki
    • 100 g plastrów wędzonego boczku
    • 120 ml bulionu warzywnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Mięso opłukać, osuszyć i ponacinać ostrym nożem tak aby powstał podłużny płat. Mięso natrzeć solą i pieprzem.
    2. Zioła umyć, osuszyć i drobno posiekać, kilka gałązek zostawić do dekoracji.
    3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    4. Serek wymieszać z posiekanymi ziołami i doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.
    5. Na mięsie rozłożyć warstwę ziołowego serka, pozostawiając wolne brzegi. Zwinąć roladę i ciasno obwiązać nitką.
    6. Przygotowaną pieczeń obłożyć plasterkami boczku i pozostałymi ziołami.
    7. Roladę włożyć do natłuszczonej brytfanki. Piec przez około 45 minut. Po 15 minutach pieczenia mięso podlać bulionem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis