Zupa pomidorowa po florencku

    Zupa pomidorowa po florencku

    10polubień
    25min.


    Zrobione przez 45 osób

    W tej łatwej zupie papryka zielona, bazylia i pokrojone pomidory są gotowane z czosnkiem w bulionie, a następnie połączone ze szpinakiem.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
    • 75 g drobno pokrojonej zielonej papryki
    • 80 g drobno posiekanej cebuli
    • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
    • 1 puszka (ok. 400 ml) pomidorów pokrojonych w kostkę
    • 355 ml wody
    • 1 łyżka drobno posiekanej świeżej bazylii
    • 1 łyżeczka bulionu drobiowego w proszku
    • 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
    • 1 opakowanie (300 g) mrożonego rozdrobnionego szpinaku, rozmrożonego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. W dużym garnku, na średnim ogniu, na oleju podsmażyć do miękkości paprykę, cebulę i czosnek. Dodać pomidory, wodę, bazylię, bulion i czarny pieprz, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu 10 minut.
    2. Dodać szpinak, wymieszać i gotować jeszcze przez 5 do 7 minut.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    - - 08 cze 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis